Hur spelar man bingo?

bingo-på-nätet

Bingo är ett enkelt hasardspel vars rötter går tillbaka till Europa på 1300-talet. Spelet fick senare fotfäste som ett pedagogiskt verktyg för barn i Tyskland under 1600-talet, men det var inte förrän på 1930-talet i New York som spelet fick sitt nuvarande namn ”bingo”. Sedan dess har bingos grundläggande mekanik förblivit relativt oförändrad, och dess popularitet har endast ökat med tidens gång, särskilt i den digitala tidsåldern. Numera är bingosidor ett standardutbud på de flesta onlinekasinon.

En stor del av bingos bestående charm ligger i dess okomplicerade natur. Spelet är baserat på att matcha slumpmässigt dragna nummer, vilket inte kräver någon särskild skicklighet, strategi eller taktik. Denna tillgänglighet har lett till att ett kraftigt växande online community bildats kring spelet, vilket gör det till ett av de mest underhållande och beroendeframkallande spelen som njuts av spelare i alla åldrar runt om i världen. För de som är intresserade av att lära sig mer om bingons historia finns det mer information på the-bingo-guide.com/bingo-history.html.

Bingos grundläggande regler

Bingo är ett spel med flera regelvariationer beroende på vilken typ av bingo du väljer att delta i och hur bingorummet har utformats. I den traditionella svenska versionen av spelet syftar du till att matcha fem nummer i rad på din bingobricka, varefter du kan ropa ”Bingo!” och hämta hem din vinst. Det finns emellertid andra versioner av spelet där du kan behöva matcha ett större antal nummer och där spelet kan fortsätta även efter att en spelare har ropat ”Bingo!”.

Innan du börjar spela bingo är det viktigt att du förstår spelets struktur, inklusive hur vinstpengarna kommer att fördelas. Ibland kan vinstpotten delas upp bland flera vinnare, medan andra gånger kan den spelare som först når det angivna målet ta hem hela potten.

De olika versionerna av bingo

En av de saker som gör bingo så engagerande är de många varianterna av spelet. Här är några av de mest populära:

75-bollars bingo

Denna form av bingo är särskilt populär i Sverige och kallas ofta för ”svensk bingo”. I denna version får du en bricka med 25 rutor, med ordet ”BINGO” skrivet överst. Spelet innehåller 75 numrerade bollar, och bollarna fortsätter att dras tills en spelare har matchat fem nummer över de fem kolumnerna på sin bricka.

90-bollars bingo

Denna version av bingo, som är populär i länder som Storbritannien, spelas med en bingobricka med tre rader av fem nummer. Spelet går ut på att matcha nummer längs dessa linjer, och du kan potentiellt vinna flera gånger på samma bricka.

80-bollars bingo

Denna version av bingo spelas online och, som namnet antyder, innefattar 80 bollar. Reglerna är i stort sett desamma som för de andra formerna av bingo, med undantaget att numren dras från en större pool.

Mönsterbingo

Detta är en mycket underhållande variant av bingo där du måste fylla i ett förutbestämt mönster på din bingobricka. Mönstret kan vara något enkelt, som ett hjärta, en ballong eller en kanin. Bollar med nummer fortsätter att dras tills en spelare har lyckats skapa mönstret på sin bricka.

Hela brickan bingo

Vissa versioner av bingo kräver att du matchar alla nummer på din bricka. Dessa spel kan vara tidskrävande och passar bäst för de tillfällen då du har tid att spela under en längre period.

Speed bingo

Som namnet antyder, är detta en snabbare version av bingo. En omgång kan vara över på så lite som en minut, och speed bingo kan spelas med ett varierande antal bollar.